OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 8. szerda
Ismertető


2024. április 22., hétfő 13:41

A Független Benzinkutak Szövetsége Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. április 22., hétfő (OS) - AZ FBSZ NYILATKOZATA AZ ÁTLAGOS ÜZEMANYAG ÁRAKRÓL

    Közismert, hogy Nagy Márton miniszter úr megbízta a KSH-t egy üzemanyag árfigyelő rendszer kidolgozásával. Ennek első eredményeként meg is jelent egy összeállítás, amivel kapcsolatban a KSH felhívta a figyelmet, hogy ez egy kísérleti adatsor, ami azt jelenti, hogy a magyarországi benzinkutak közül csak a négy legnagyobb "színes" árközlését vették figyelembe, az országban működő kisebb hálózatok, illetve a színes hálózatokhoz nem tartozó, mintegy ezer "fehér" kút alacsonyabb árszínvonalú adatait, összességében a magyarországi kúthálózat több, mint felét kihagyták. Ugyanakkor a közölt adatok tartalmazzák az autópályák mellett működő, kifejezetten magas árszínvonalú kutak adatait is, ami tovább torzítja (felfelé) a végeredményt.

Kísérletnek jó, de még finomításra szoruló, semmiképpen sem hiteles adatsor lett a végeredmény, ami sajnos így még alkalmatlan megalapozott döntés előkészítésére.

"Kísérleti a statisztika, vagyis gond lehet a minőségével, módszertanával, pontosságával és megbízhatóságával, koherenciájával és összehasonlíthatóságával is" értékeli a HVG a KSH bejelentését.

Éppen ezért nagy örömmel vettük a MÁSZ, mint a magyarországi színes hálózatok szervezete által kiadott, minden szempontból szakmailag megalapozott adatokat, amik évtizedes tapasztalatokon alapulva, és az összehasonlításba bevont országok statisztikai gyakorlatával szinkronizálva, sokkal pontosabb képet adnak, és amelyekről ismert a figyelembe vett adatok köre, és a számítás módszertana is.

     Kiadó: Független Benzinkutak Szövetsége Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.