2024. április 22., hétfő 13:41

A Független Benzinkutak Szövetsége Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. április 22., hétfő (OS) - AZ FBSZ NYILATKOZATA AZ ÁTLAGOS ÜZEMANYAG ÁRAKRÓL

    Közismert, hogy Nagy Márton miniszter úr megbízta a KSH-t egy üzemanyag árfigyelő rendszer kidolgozásával. Ennek első eredményeként meg is jelent egy összeállítás, amivel kapcsolatban a KSH felhívta a figyelmet, hogy ez egy kísérleti adatsor, ami azt jelenti, hogy a magyarországi benzinkutak közül csak a négy legnagyobb "színes" árközlését vették figyelembe, az országban működő kisebb hálózatok, illetve a színes hálózatokhoz nem tartozó, mintegy ezer "fehér" kút alacsonyabb árszínvonalú adatait, összességében a magyarországi kúthálózat több, mint felét kihagyták. Ugyanakkor a közölt adatok tartalmazzák az autópályák mellett működő, kifejezetten magas árszínvonalú kutak adatait is, ami tovább torzítja (felfelé) a végeredményt.

Kísérletnek jó, de még finomításra szoruló, semmiképpen sem hiteles adatsor lett a végeredmény, ami sajnos így még alkalmatlan megalapozott döntés előkészítésére.

"Kísérleti a statisztika, vagyis gond lehet a minőségével, módszertanával, pontosságával és megbízhatóságával, koherenciájával és összehasonlíthatóságával is" értékeli a HVG a KSH bejelentését.

Éppen ezért nagy örömmel vettük a MÁSZ, mint a magyarországi színes hálózatok szervezete által kiadott, minden szempontból szakmailag megalapozott adatokat, amik évtizedes tapasztalatokon alapulva, és az összehasonlításba bevont országok statisztikai gyakorlatával szinkronizálva, sokkal pontosabb képet adnak, és amelyekről ismert a figyelembe vett adatok köre, és a számítás módszertana is.

     Kiadó: Független Benzinkutak Szövetsége Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.