OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 28. vasárnap
Ismertető


2023. december 7., csütörtök 15:44

A Demokratikus Koalíció közleménye (3. rész)
    Budapest, 2023. december 7., csütörtök (OS) - Dobrev Klára: A kormányváltás után új alkotmányt adunk az országnak

    Ebben az alkotmányban az is benne lesz, hogy azon csak kivételes és egyedi esetekben lehet változtatni.

Az árnyék-kancelláriaminiszter azzal folytatta, hogy az Dobrev-kormány átlátható kormányzásra készül, amelyben nincsenek titkok és nincs hazugság, ellenben vannak következmények a politikusokra, kiváltképp a kormánytagokra nézve. Minden döntéselőkészítést segítő adat közadatnak fog minősülni, amit kérésre titkolózás nélkül ki kell adni annak, aki kéri, aki nem így tesz, az bűncselekményt követ el. Annak a miniszternek vagy kormánytagnak, aki nem jelenik meg egy parlamenti bizottság ülésén, pénzbírság és elővezetés lesz a jutalma.

Molnár Csaba szerint a szociáldemokrata kormány vissza fogja állítani az igazságszolgáltatás függetlenségét. Ennek első lépéseként Magyarország csatlakozni fog az Európai Ügyészséghez. Felszámolják a bíróságokra nehezedő hatalmi nyomást is, amit jelenleg az Országos Bírósági Hivatal lát el. A bíróságokat a bírók által megválasztott testület irányítása alá helyezik, amelyben nincs helye politikai kinevezetteknek. A szociáldemokrata kormány arra készül, hogy több európai ország mintájára visszaadja a jogot az állampolgároknak arra, hogy eldöntsék: a vádlott bűnös vagy nem bűnös. Ez azt jelenti, hogy az országos érdeklődésre számot tartó, komoly téttel bíró, közfeladattal kapcsolatos bűncselekmények esetében bevezetik az esküdtbíráskodást.

     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.