2023. december 7., csütörtök 15:44

A Demokratikus Koalíció közleménye (3. rész)
    Budapest, 2023. december 7., csütörtök (OS) - Dobrev Klára: A kormányváltás után új alkotmányt adunk az országnak

    Ebben az alkotmányban az is benne lesz, hogy azon csak kivételes és egyedi esetekben lehet változtatni.

Az árnyék-kancelláriaminiszter azzal folytatta, hogy az Dobrev-kormány átlátható kormányzásra készül, amelyben nincsenek titkok és nincs hazugság, ellenben vannak következmények a politikusokra, kiváltképp a kormánytagokra nézve. Minden döntéselőkészítést segítő adat közadatnak fog minősülni, amit kérésre titkolózás nélkül ki kell adni annak, aki kéri, aki nem így tesz, az bűncselekményt követ el. Annak a miniszternek vagy kormánytagnak, aki nem jelenik meg egy parlamenti bizottság ülésén, pénzbírság és elővezetés lesz a jutalma.

Molnár Csaba szerint a szociáldemokrata kormány vissza fogja állítani az igazságszolgáltatás függetlenségét. Ennek első lépéseként Magyarország csatlakozni fog az Európai Ügyészséghez. Felszámolják a bíróságokra nehezedő hatalmi nyomást is, amit jelenleg az Országos Bírósági Hivatal lát el. A bíróságokat a bírók által megválasztott testület irányítása alá helyezik, amelyben nincs helye politikai kinevezetteknek. A szociáldemokrata kormány arra készül, hogy több európai ország mintájára visszaadja a jogot az állampolgároknak arra, hogy eldöntsék: a vádlott bűnös vagy nem bűnös. Ez azt jelenti, hogy az országos érdeklődésre számot tartó, komoly téttel bíró, közfeladattal kapcsolatos bűncselekmények esetében bevezetik az esküdtbíráskodást.

     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.