OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2022. december 6., kedd 16:46

A Kortárs Építészeti Központ Alapítvány közleménye
    Budapest, 2022. december 6., kedd (OS) - A Kortárs Építészeti Központ 2023-ban is megrendezi a Budapest100-at, ezúttal visszatérve a születésnapi tematikához: a százévesek helyett a 150 éves házakat köszöntik májusban, a konferencia- és sétanappal bővített nyitott házak hétvégéjén.

    2023-ban nem kisebb alkalmat ünneplünk, mint Budapest 150. születésnapját. A Budapest100 egy múlttól a jövőig ívelő városi időutazásra invitálja a régi házak és városi történetek rajongóit, amelynek középpontjában Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesítése áll. A 150. évforduló kapcsán megismerhetjük, milyen volt a város másfél évszázaddal ezelőtt, hogyan fejlődött azóta, és milyen utak állnak előtte.

Habár a városegyesítés idején épült házak és az őket körülvevő városszövet a mai napig meghatározza Budapest képét, a Millenniumra létrejövő metropolisztól ekkor még nagyon távol állt mind a falusiasan fejlődő Buda és Óbuda, mind pedig a rohamtempóban urbanizálódó Pest. 2023 májusában a Budapest100 bemutatja a korszak épületeit a grandiózus bérpalotáktól a középületeken át a földszintes kis házakig, amik jól tükrözik az akkori város sokszínűségét.

A Budapest100 kutatóinak sikerült több mint 220 házat összegyűjteniük, amelyek pont 150 éve épültek a mai Budapest területén, és nagyrészt eredeti állapotukban fent is maradtak. A teljes házlista már elérhető a Budapest100 honlapján – a szervezők várják a programhoz csatlakozni kívánó lakók jelentkezését!

     Kiadó: Kortárs Építészeti Központ Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.