2022. december 6., kedd 16:46

A Kortárs Építészeti Központ Alapítvány közleménye
    Budapest, 2022. december 6., kedd (OS) - A Kortárs Építészeti Központ 2023-ban is megrendezi a Budapest100-at, ezúttal visszatérve a születésnapi tematikához: a százévesek helyett a 150 éves házakat köszöntik májusban, a konferencia- és sétanappal bővített nyitott házak hétvégéjén.

    2023-ban nem kisebb alkalmat ünneplünk, mint Budapest 150. születésnapját. A Budapest100 egy múlttól a jövőig ívelő városi időutazásra invitálja a régi házak és városi történetek rajongóit, amelynek középpontjában Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesítése áll. A 150. évforduló kapcsán megismerhetjük, milyen volt a város másfél évszázaddal ezelőtt, hogyan fejlődött azóta, és milyen utak állnak előtte.

Habár a városegyesítés idején épült házak és az őket körülvevő városszövet a mai napig meghatározza Budapest képét, a Millenniumra létrejövő metropolisztól ekkor még nagyon távol állt mind a falusiasan fejlődő Buda és Óbuda, mind pedig a rohamtempóban urbanizálódó Pest. 2023 májusában a Budapest100 bemutatja a korszak épületeit a grandiózus bérpalotáktól a középületeken át a földszintes kis házakig, amik jól tükrözik az akkori város sokszínűségét.

A Budapest100 kutatóinak sikerült több mint 220 házat összegyűjteniük, amelyek pont 150 éve épültek a mai Budapest területén, és nagyrészt eredeti állapotukban fent is maradtak. A teljes házlista már elérhető a Budapest100 honlapján – a szervezők várják a programhoz csatlakozni kívánó lakók jelentkezését!

     Kiadó: Kortárs Építészeti Központ Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.