OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 28. vasárnap
Ismertető


2022. december 4., vasárnap 22:54

Az Antall József Emlékbizottság és Baráti Társaság közleménye
    Budapest, 2022. december 4., vasárnap (OS) - A Duna TV megalakítására emlékezett az Antall József Baráti Társaság Budapesten 2022. december 1-jén.

    A Társaság Modell és Valóság című sorozatának a rendszerváltozás eseményeit bemutató XI. évada első rendezvényén, 2022. december 1-jén Kodolányi Gyula költő, író, műfordítóval, az Antall- és Boross-kormányok külpolitikai főtanácsadójával tekintették át az első műholdas magyar csatorna létrehozásához vezető utat. A határon túl élő magyarsággal összeköttetést biztosító kulturális adó ötlete 1991 tavaszán került bemutatásra a miniszterelnöknek, aki a terv mellé állt, elkezdődhettek az előkészületek, amelyek végén a Duna TV nézőit már 1992. december 24-én köszönthette magyarul II. János Pál pápa. A csatorna rövid belül beválthatta a létrehozásakor meghirdetett célokat és az egyik legkézzelfoghatóbb nemzetépítő eredményévé vált az Antall-kormánynak.

A Kádár-korszaknak a nemzetiségi kérdésre és a határon túli magyarság ügyére való érzéketlensége után üdítőként hatott az együvé tartozást kifejező és az információáramlást biztosító intézmény, amely ugyan nagy ellenszélben kezdhette meg csak tevékenységét, de eredményei elismeréseként az 1994-es kormányváltás ellenére is megmaradhatott.

A Háló Közösségi és Kulturális Központban megtartott beszélgetéssel kezdetét vette a Baráti Társaság sorozatának XI. évada, amelynek további rendezvényei is a rendszerváltozás körülményeit vizsgálják majd meg.

További információk az Antall József Emlékbizottság és Baráti Társaság weboldalán.
     Kiadó: Antall József Emlékbizottság és Baráti Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.