2012. december 13., csütörtök 17:43

A Gyógyulj Velünk Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2012. december 13., csütörtök (OS) - Ha elveszik a gyógyszerünket, hamarabb kell meghalnunk!

    Vastagbélrákos és végbélrákos betegek ezrei halhatnak meg korábban, ha változatlan formában életbe lép az emberi erőforrások miniszterének rendelettervezete, amelyet kétnapos(!) véleményezési határidővel tettek közzé a minisztérium honlapján december 11-én. Az emésztőszervi daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület a rákbetegek és családtagjaik nevében tiltakozik, mert a korszerű célzott onkológiai kezelések alkalmazásának szűkítése sokuk számára azt jelenti: hamarabb meg fognak halni.

Komor intézkedéscsomagot küld az Emberi Erőforrások Minisztériuma a rákos betegtársainknak és családjaiknak karácsonyra, ha a december 11-én közzétett rendelettervezet a jelenlegi formában életbe lép. A jogszabálytervezet szerint csak azok az előrehaladott vagy áttétes vastagbélrákos és végbélrákos betegek kaphatnának ezentúl első vonalban – tehát a kezelés elején – célzott onkológiai kezelést, akik a terápiától "potenciálisan operábilissá válhatnak." Ez magyarra lefordítva azt jelenti: akiknek előrehaladottabb vagy áttétes stádiumú daganata miatt nincs esélye a műtétre, azoktól azt a reményt is elvennék, hogy krónikus rákbetegként minél tovább együtt élhessenek a szeretteikkel – a célzott kezeléseket ők ugyanis csak akkor kaphatnák meg, ha a hagyományos kemoterápiát követően már rosszabbodott az állapotuk.
    
    Kiadó: Gyógyulj Velünk Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.