2024. április 24., szerda 18:10

A Védett Társadalom Alapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. április 24., szerda (OS) -

    Az online gyermekvédelmi törvényjavaslat további mulasztása, hogy csak az internetszolgáltatókat kötelezi, hogy segítsenek a szülőknek akadályozni azt, hogy az előfizetésen keresztül a pornográf tartalmak egy része elérhető legyen. Ettől a gyakorlatban nem lesz kevesebb kiskorúakra káros tartalom elérhető. A VDTA szerint elengedhetetlen a szülői felügyeleti jog online térben való kiterjesztése. A magyar szülők igenis rendelkezzenek előjoggal afelett, hogy az internetes közvetítő szolgáltatók milyen tartalmat jelenítenek meg gyermekeik számára. Ezt az EU-s törvény sem zárja ki!

A VDTA Budapest Bizottsága már 2023. februárjában közzétette saját javaslatát azért, hogy a gyermek neveléséről az online térben is a szülő dönthessen. Ez valósulna meg, ha a javasolt átdolgozás után az online gyermekvédelmi törvényjavaslat beillesztené a Polgári Törvénykönyvbe a kiskorú erkölcsi fejlődésével kapcsolatos szülői rendelkezési jogot. Így a szülők előjoga volna eldönteni, hogy kiskorú gyermeküknek az online platformok megjelenítenek-e bizonyos tartalmakat.

Melléfogása az online gyermekvédelmi törvényjavaslatnak az is, hogy jogilag hibás módon korlátozza a közvetlenül kiskorúaknak szóló reklámok tartalmát. A törvényjavaslat szakmai előkészítőinek figyelmét talán elkerülte, hogy a kiskorúakat közvetlenül felszólító reklámok eleve tilosak Magyarországon és az Európai Unió minden tagállamában, ezeket régóta tiltja más magyar törvény és EU-s irányelv.   
     Kiadó: Védett Társadalom Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.