2024. április 12., péntek 10:11

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. április 12., péntek (OS) -

        A gazdák finanszírozási problémáinak megoldása, továbbá az agrárium támogatása érdekében a kormány 2024. június 30-ig kétféle Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciót (ASZK) is elérhetővé tett az ágazat szereplői számára, amely rendkívül kedvező kamat mellett biztosít forrást a gazdák számára. A normál ASZK a nettó ügyfélkamata 1 havi BUBOR szintjével egyezik meg, míg a többlettámogatott ASZK 5%-os nettó kamatszinten érhető el, maximum 3 éves futamidő mellett.
     Az agrárium nehézségeire való tekintettel a kormány az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók kibővítése mellett döntött, amelyhez legfeljebb 45 milliárd forintnyi többletforrást biztosít. Ennek köszönhetően 2024 és 2026 között mintegy 420 milliárd forinttal emelkedik a kihelyezhető hitelállomány összege, amely jelentős segítséget jelent az ágazat számára.
     Az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók jelenleg is népszerűek, a hitelcélok tekintetében az állattenyésztés, élelmiszeripar, szántóföld és kertészet a legnépszerűbbek. A legnagyobb fennálló hitelkerettel a mikrovállalkozások és családi gazdasági rendelkeznek.
     A kormány célja, hogy 2024-ben újraindítsa, 2025-ben pedig tovább emelje a gazdasági növekedés ütemét. Az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók hitelkeretének kibővítése, így az agrárium teljesítményének támogatása ehhez járul hozzá.

     Kiadó: Nemzetgazdasági Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.