2024. március 22., péntek 19:35

Az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának közleménye (5. rész)
    Budapest, 2024. március 22., péntek (OS) - Negyedik társadalmi konzultáció a 2024-es magyar EU-elnökség fókuszpontjairól: demográfiai kihívások

    Az elnökségi prioritásokkal kapcsolatban Molnár Balázs Péter hangsúlyozta, hogy a negatív demográfiai folyamatok jelentősen rontják az Európai Unió globális versenyképességét. Hozzátette: a magyar elnökség kiemelten kíván foglalkozni a nyugdíjrendszerek fenntarthatóságával, az idősgondozással, a belső mobilitás okozta munkaerőpiaci egyensúlytalanságokkal. Az Európai Bizottság tavaly ősszel bemutatott demográfiai eszköztárának megközelítésével egyetértésben az elnökség a hangsúlyt többek között a családi élet és a munka világának jobb összeegyeztetésére, a fiatalabb generációk támogatására és az idősebb generációk megerősítésére kívánja fektetni. A téma megközelítése Európában nem egységes: a jövő kapcsán a hagyományos családokban gondolkodók az egyik oldalon, a természet fenntarthatósága érdekében az életet gyermekek nélkül elképzelők a skála másik végén foglalnak helyet. Fontos, hogy az eltérő megközelítések tiszteletben tartása a hagyományos értékeket képviselők irányában is érvényre jusson. Mivel a kihívások tagállamonként és régiónként eltérőek, a szakpolitikai válaszokat a regionális és helyi intézmények aktív bevonásával kell megtervezni és végrehajtani.

A beszélgetést Joó Kinga, a Nagycsaládosok Országok Egyesületének tanácsadója, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság tagja moderálta, bevonva az érdeklődő résztvevőket a beszélgetésbe.

     Kiadó: Európai Uniós Ügyek Minisztériuma

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.