2024. március 22., péntek 19:35

Az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának közleménye (4. rész)
    Budapest, 2024. március 22., péntek (OS) - Negyedik társadalmi konzultáció a 2024-es magyar EU-elnökség fókuszpontjairól: demográfiai kihívások

    Az ezt követő panelbeszélgetésen Molnár Balázs Péter, Európa-politikáért felelős helyettes államtitkár, Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet elnöke, Pillók Péter, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány és Századvég Konjunktúrakutató Zrt. igazgatója, valamint Gyenes Zoltán, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének gazdasági elemzője vett részt. Az előadók egyetértettek abban, hogy a gyermekszületések ösztönzése érdekében figyelmet kell fordítani a nők, anyák munkaerőpiaci helyzetének javítására, a gyermekgondozási szolgáltatások helyben elérhetővé tételére, a megfizethető otthonteremtési lehetőségekre. Emellett fontos kihívást jelent az egyes régiókat különösen sújtó elvándorlás megállítása. Gyenes Zoltán hangsúlyozta, hogy az EU különböző szakpolitikái révén segíti a tagállamokat a komplex demográfiai problémák megoldásában, valamint uniós forrásokból – pl. a Kohéziós Alapokból és a Helyreállítási Alapból – is támogat demográfiai célkitűzéseket, pl. bölcsődék, óvodák építését és működését.

     Kiadó: Európai Uniós Ügyek Minisztériuma

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.