2024. március 22., péntek 19:35

Az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának közleménye (3. rész)
    Budapest, 2024. március 22., péntek (OS) - Negyedik társadalmi konzultáció a 2024-es magyar EU-elnökség fókuszpontjairól: demográfiai kihívások

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára ismertette a magyar EU-elnökség demográfiai fókuszpontját. Emlékeztetett arra, hogy Európa országainak jelentős része a népességcsökkenés problémájával szembesül, és ha nem sikerül változtatni a negatív demográfiai trendeken, az nagymértékben kihathat a jövőre. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a nemzet folytonosságát a családok jelképezik, nélkülük pedig nem létezhet jövő sem. Hozzátette: a 2010-es magyarországi családbarát fordulat bebizonyította, hogy érdemes a családokba fektetni.

Az államtitkár úgy fogalmazott: ahhoz, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek, félre kell gördíteni a gyermekvállalás útjába kerülő akadályokat. "Ezért ahogyan eddig, úgy a jövőben is olyan intézkedéseket hozunk, és olyan támogatásokat biztosítunk, amelyek minden élethelyzetben segítséget jelentenek a családoknak. A magyar kormány és a családokért felelős államtitkárság azon dolgozik, hogy a családok tudják és érezzék: problémáikkal nincsenek egyedül, és mindenkor számíthatnak a családbarát Magyarország támogatására" – hangsúlyozta Hornung Ágnes.

Kiadó: Európai Uniós Ügyek Minisztériuma