2024. január 9., kedd 11:19

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közleménye
    Budapest, 2024. január 9., kedd (OS) - Továbbra is elővásárlási joga van az államnak a Tokaj-hegyaljai földekre

    
Számos sajtóorgánum valótlan sugalmazásával ellentétben teljesen jogszerűen járt el a kormányhivatal a cikkekben említett Tokaj-hegyaljai földek tulajdonosváltása során. Az állításokkal ellentétben az érintett földterületek vonatkozásában az államnak továbbra is fennáll az elővásárlási joga, ahogy valamennyi mezőgazdasági terület esetében.

A törvény egyértelműen rögzíti, hogy a világörökségi területen lévő ingatlanokon az államot - a lakhatás céljára szolgáló épületet (lakás, lakóház), valamint a földet kivéve - más jogosultakat megelőzően elővásárlási jog illeti meg. Mivel az érintett mezőgazdasági ingatlanokra a törvény szerint nem vonatkozik világörökségi státusz miatti állami elővásárlási jog, a földhivatal a világörökségért felelős miniszter megkeresésére törölte azt a tulajdoni lapokról. A világörökségi státusztól függetlenül egyébként is fennáll minden magyarországi mezőgazdasági föld tekintetében, így az adás-vételi szerződéssel érintett ezen ingatlanok esetében is az állami elővásárlási jog.

     Kiadó: Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.