2023. december 22., péntek 12:49

A Honvédelmi Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2023. december 22., péntek (OS) - Megtisztították az egykori Ócsai bezárt üzemanyagbázis területét

A környezet védelme és a környezettudatosság elválaszthatatlan a mai modern haderő képétől, így a Honvédelmi Minisztérium irányításával – a haderő fejlesztésével párhuzamosan – környezetvédelmi programok gondoskodnak az egykori honvédségi területek kármentesítéséről.

A Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében valósította meg az "Ócsa, használaton kívüli üzemanyagbázis, környezeti kármentesítése" tárgyú (azonosítószám: KEHOP-3.3.1-16-2016-00001) kármentesítési feladatot a Geohidroterv Mérnökgeológiai, Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft., a Strabag-MML Kft. és Bácska Mérnöki Kft. konzorciummal kötött vállalkozási szerződés alapján.

Az Ócsai volt üzemanyagraktár talaj és felszín alatti víz szénhidrogén szennyezettségének kármentesítése 2 szakaszban valósult meg 2012 és 2023 között, mintegy 95.500 m2 területen. A talaj szénhidrogén szennyezettségének megszüntetése a szennyezés forrásait jelentő szénhidrogén tároló tartályok és szállító vezetékek, vasúti lefejtők, vasút, épületek elbontásával, a szennyezett talaj kitermelésével és tisztításával (talajmosás, biológiai tisztítás) valósult meg.

Kiadó: Honvédelmi Minisztérium