2022. december 6., kedd 19:21

A Honvédelmi Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. december 6., kedd (OS) - A magyar katonák őrzik és védik a modern történelem egyik mérföldkövének, a daytoni békeszerződésnek vívmányait.

A honvédelmi miniszter kiemelte: a magyar katonák a régióban több nemzetközi misszió megbecsült tagjai, amiért a magyar emberek és a magyar kormány tisztelete és köszönete illeti meg őket. Méltatta munkájukat, amelyet - mint mondta - az illegális migráció legismertebb útvonalának ismert Nyugat-Balkánon végeznek, és amely a nemzetközi közösség elismerését is kiváltotta.  Rámutatott: mindezt olyan időszakban, amikor Magyarországot sok támadás éri, szuverén, a magyar érdekeket szem előtt tartó külpolitikája miatt.

Emlékeztetett: Magyarország 2016-ban lépett a haderőfejlesztés útjára, melynek eredményeképpen egy olyan elrettentő erőt felmutatni képes nemzeti haderő jön létre, amely elkötelezetten vesz részt a jövőben is az EUFOR-hoz hasonló nemzetközi missziókban.

Hangsúlyozta: a haderőfejlesztés korszakhatárhoz érkezett, hiszen a NATO-kompatibilis eszközök beszerzése, valamint a katonai pálya megbecsültségének visszaszerzése mellett a honvédelemért felelős minisztérium mára integrált minden, a honvédelemben részt vevő területet. Ez kiemelkedő lehetőség, mivel a védelemipar becsatlakozásával az egyes területekért felelős ágazatok egymásra támaszkodva alkotják az ütőképes, már az ellátásbiztonságot is magába foglaló nemzeti honvédelmi erőteret - tette hozzá a miniszter.

Kiadó: Honvédelmi Minisztérium