2022. december 2., péntek 10:58

A Zöld Kapcsolat Egyesület közleménye
    Budapest, 2022. december 2., péntek (OS) - Az Espooi Egyezmény biztosított jogi keretek között NEMZETKÖZI környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatását kezdeményezi az Agrárminisztériumnál a Zöld Kapcsolat Egyesület. Álláspontjuk szerint a Tornai Cementgyár "modernizációja" határon átnyúló szennyezést okoz, ezért a hatásvizsgálati eljárásban a szlovák határ mindkét oldalán élőknek joguk van a környezeti információkhoz való hozzáféréshez és a részvétel lehetőségéhez. Ezen jogok biztosítását azonban elmulasztotta a Szlovák Fél.

    A tornai cementgyár fejlesztése 78%-os kapacitásnövelésével, azaz 115 ezer tonna hulladék égetésével, a határon átnyúló levegőszennyezés jelentős növekedését okozhatja a határ menti települések számára Magyarországon is. Az uralkodó szélirány miatt különösen a Torna vidéken és Bódva völgyében élő lakosságot, a védett és fokozottan védett természetvédelmi területeket (pl. Aggteleki Nemzeti Park) érintheti kedvezőtlenül a már eddig is tapasztalható légszennyezés növekedése.
A Zöld Kapcsolat Egyesület, mint a miskolci cementgyár engedélyét hetedik éve bíróság előtt kifogásoló szervezet, a támogatásáról biztosította a tornai beruházás ellen protestáló állampolgárokat és önkormányzatokat. Az egyesület november 29-én kérelmet nyújtott be Dr. Nagy István agrárminiszterhez,kérve, hogy Magyarország kezdeményezze a Szlovák Kormánynál az Espooi Egyezmény által lehetőséget biztosító nemzetközi környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatását.
    
     Kiadó: Zöld Kapcsolat Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.