2021. január 24., vasárnap 00:05

A Magyar Filmoperatőrök Egyesülete közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. január 23., szombat (OS) - Új egyesületet hoztak létre a magyar filmoperatőrök.

    2020. december 21-én megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete (Hungarian Cinematographers Association, rövidítve: HCA), amely a magyar filmművészet legkiemelkedőbb operatőreit hivatott magába tömöríteni.

A HCA politikailag független, kizárólag szakmai szempontok alapján szerveződő egyesület, amely azért jött létre, mert tagjai álláspontja szerint a korábbi, operatőröket tömörítő szervezet (HSC) független, politikai hatásoktól mentes működése már nem volt biztosítható.

Az újonnan megalapított egyesület 42 tagja között több Oscar-díjas és Oscar-jelölt, Emmy-díjas, az Amerikai Filmoperatőrök Társasága által díjazott, a Camerimage és a Manaki Brothers Nemzetközi Filmfesztivál fődíjával – Arany Béka díjjal és Arany Kamera 300 díjjal – rendelkező alkotó található. Nemzetközi elismertségük mellett itthon is számos kitüntetésben részesültek: hatan Kossuth-díj, négyen Magyarország Kiváló Művésze díj, nyolcan Magyarország Érdemes Művésze díj, huszonketten pedig Balázs Béla-díj birtokosai, emellett több mint 30 alkalommal bizonyultak az adott év legjobb operatőrének.

A HCA célkitűzései között szerepel, hogy képviselje az operatőrök és általánosságban a filmművészek szakmai, anyagi, erkölcsi és szociális érdekeit; kidolgozza és elősegítse a filmnézés "mozin túli" utóéletének méltó színvonalú technikai alternatíváit; előmozdítsa a filmszakma különféle képviselői közötti párbeszédet.

     Kiadó: Magyar Filmoperatőrök Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.