OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2012. december 13., csütörtök 17:43

A Gyógyulj Velünk Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2012. december 13., csütörtök (OS) - Ha elveszik a gyógyszerünket, hamarabb kell meghalnunk!

    Vastagbélrákos és végbélrákos betegek ezrei halhatnak meg korábban, ha változatlan formában életbe lép az emberi erőforrások miniszterének rendelettervezete, amelyet kétnapos(!) véleményezési határidővel tettek közzé a minisztérium honlapján december 11-én. Az emésztőszervi daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület a rákbetegek és családtagjaik nevében tiltakozik, mert a korszerű célzott onkológiai kezelések alkalmazásának szűkítése sokuk számára azt jelenti: hamarabb meg fognak halni.

Komor intézkedéscsomagot küld az Emberi Erőforrások Minisztériuma a rákos betegtársainknak és családjaiknak karácsonyra, ha a december 11-én közzétett rendelettervezet a jelenlegi formában életbe lép. A jogszabálytervezet szerint csak azok az előrehaladott vagy áttétes vastagbélrákos és végbélrákos betegek kaphatnának ezentúl első vonalban – tehát a kezelés elején – célzott onkológiai kezelést, akik a terápiától "potenciálisan operábilissá válhatnak." Ez magyarra lefordítva azt jelenti: akiknek előrehaladottabb vagy áttétes stádiumú daganata miatt nincs esélye a műtétre, azoktól azt a reményt is elvennék, hogy krónikus rákbetegként minél tovább együtt élhessenek a szeretteikkel – a célzott kezeléseket ők ugyanis csak akkor kaphatnák meg, ha a hagyományos kemoterápiát követően már rosszabbodott az állapotuk.
    
    Kiadó: Gyógyulj Velünk Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.