2024. április 20. szombat

2011. április 22., péntek 16:35

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnökének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2011. április 22., péntek (OS) - Április 22-én a Föld Napján különböző természetvédelmi egyesületek, alapítványok nyílt levelet intéztek Miniszterelnök Úrhoz, elsősorban azzal a céllal, hogy Magyarországon megerősítsék a természetvédelmi intézményrendszert, a természetvédelmi ágazatot.

Mindezt annak keretében tették, mely az elmúlt két hétben a híranyagokban sokhelyütt vezető cikként szerepelt és érintette a magyar vadgazdálkodók és vadászok érdekeit is.
    Ennek kapcsán szükségesnek tartjuk kinyilatkoztatni, hogy egyetértünk a természetvédelem ilyen irányú törekvéseivel, megjegyezve, hogy a Magyarországon élő védett és vadászható fajok kezelése, az ökológiai egyensúly fenntartása, kizárólag szakmai alapon történhet, a mező- és erdőgazdálkodás, a természetvédelem és a vadgazdálkodás érdekeinek figyelembe vételével és összhangjának a megteremtésével.
    A vadászati civil szervezetek a napokban nyilvánosan kezdeményezték, hogy azt a két hete tartó nyilatkozat háborút, melyet a vadász- és természetvédő szervezetek folytattak egyes túlszaporodott védett fajok vadászhatóvá tételének felülvizsgálata érdekében, szakmai alapokra helyezve, politika mentesen kellene lezárni.
    A kérdés rendeződni látszott, mert szóbeli megállapodás született a jelentősebb természetvédelmi és vadászati szervezetek között, hogy rövid határidőn belül kizárólag szakmai alapokon - az eddigi kutatási eredményeket, megfigyelési adatokat és tapasztalatokat felhasználva - tárgyaló asztalhoz ülnek.
    A természetvédelmi civil szervezetek a megállapodás ellenére mégis tovább kívánták folytatni a nyilvános vitát és a Föld Napján ismét a politikai vezetést célozták meg Miniszterelnök Úrhoz írt nyílt levelükkel.
    A vadászati szervezetek megerősítve korábbi álláspontjukat úgy gondolják, hogy kizárólag szakmai alapon kell a tárgyalásokat folytatni, nem egymás ellen harcolni, hisz a magyarországi élővilág sokféleségének védelmét csak együttgondolkodással lehet megvalósítani.
    Sajnálatos, hogy egy kimondottan szakmai kérdésből, bizonyos politikai körök zűrzavart igyekeztek kelteni, nem kímélve egyes politikusokat sem.
A vadászati érdekképviseletek továbbra is kérik a túlszaporodott fajok állományának felülvizsgálatát, különös tekintettel a ragadozókra, melyek túlzott védelmével nemcsak a vadászható fajok, hanem a védett énekes madarak és más fajok is veszélyeztetve vannak.
    A Washingtoni Egyezményből származó feladatok magyarországi alkalmazásának felülvizsgálata is időszerű és szükséges, melyet elsősorban a világ különböző országaiban vadászó magyar vadászok legális trófea behozatalának egyszerűsítését kell, hogy szolgálja.
    A nemzeti parkok vadászati jogosultságának elvételét senki nem kezdeményezte, viszont a felügyeletét országos szinten egységesen kell kezelni a többi vadászatra jogosultéval, nem szabad kivételt tenni.
    A nyílt levélben a természetvédelmi szervezetek kifogásolták, hogy a vadászok kérték az Országos vadgazdálkodási Alap visszaállítását. A költségvetési források bevonása a vadgazdálkodási ágazatba miért ne lenne megalapozott? A vadgazdálkodás a mezőgazdaság egyik ágazata, és ha a növénytermesztés az állattenyésztés vagy a méhészet, halászat részesülhet támogatásban a vadgazdálkodás miért nem? A magyar vadászat 15 milliárd Ft árbevétele - igaz csepp a tengerben - de az amúgy is szűkös költségvetésben nem lebecsülendő. Ha hozzávesszük, hogy ezt a vadászok részben közösségi munkával teremtik elő és állami támogatással még jelentős munkahely teremtő ereje is lehetne, a kormányzat részéről megfontolandó az ágazat állami támogatása.
    A vadászok ma is vallják, hogy a vadászat aktív természetvédelem és vadász nélkül vad sem lenne a faunában. A biológiai egyensúly fenntartásának meghatározott szereplői és a jövőben is azok kívánnak maradni. Bíznak abban, hogy a szakmai párbeszéd, mely már megkezdődött a természetvédelmi és vadászati civil szervezetek között, folytatódik és eredményre fog vezetni.
(folyt.)