OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2011. április 22., péntek 16:35

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnökének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2011. április 22., péntek (OS) - Április 22-én a Föld Napján különböző természetvédelmi egyesületek, alapítványok nyílt levelet intéztek Miniszterelnök Úrhoz, elsősorban azzal a céllal, hogy Magyarországon megerősítsék a természetvédelmi intézményrendszert, a természetvédelmi ágazatot.

    Mindezt annak keretében tették, mely az elmúlt két hétben a híranyagokban sokhelyütt vezető cikként szerepelt és érintette a magyar vadgazdálkodók és vadászok érdekeit is.
    Ennek kapcsán szükségesnek tartjuk kinyilatkoztatni, hogy egyetértünk a természetvédelem ilyen irányú törekvéseivel, megjegyezve, hogy a Magyarországon élő védett és vadászható fajok kezelése, az ökológiai egyensúly fenntartása, kizárólag szakmai alapon történhet, a mező- és erdőgazdálkodás, a természetvédelem és a vadgazdálkodás érdekeinek figyelembe vételével és összhangjának a megteremtésével.
    A vadászati civil szervezetek a napokban nyilvánosan kezdeményezték, hogy azt a két hete tartó nyilatkozat háborút, melyet a vadász- és természetvédő szervezetek folytattak egyes túlszaporodott védett fajok vadászhatóvá tételének felülvizsgálata érdekében, szakmai alapokra helyezve, politika mentesen kellene lezárni.
    A kérdés rendeződni látszott, mert szóbeli megállapodás született a jelentősebb természetvédelmi és vadászati szervezetek között, hogy rövid határidőn belül kizárólag szakmai alapokon - az eddigi kutatási eredményeket, megfigyelési adatokat és tapasztalatokat felhasználva - tárgyaló asztalhoz ülnek.
    A természetvédelmi civil szervezetek a megállapodás ellenére mégis tovább kívánták folytatni a nyilvános vitát és a Föld Napján ismét a politikai vezetést célozták meg Miniszterelnök Úrhoz írt nyílt levelükkel.
    A vadászati szervezetek megerősítve korábbi álláspontjukat úgy gondolják, hogy kizárólag szakmai alapon kell a tárgyalásokat folytatni, nem egymás ellen harcolni, hisz a magyarországi élővilág sokféleségének védelmét csak együttgondolkodással lehet megvalósítani.
    Sajnálatos, hogy egy kimondottan szakmai kérdésből, bizonyos politikai körök zűrzavart igyekeztek kelteni, nem kímélve egyes politikusokat sem.
A vadászati érdekképviseletek továbbra is kérik a túlszaporodott fajok állományának felülvizsgálatát, különös tekintettel a ragadozókra, melyek túlzott védelmével nemcsak a vadászható fajok, hanem a védett énekes madarak és más fajok is veszélyeztetve vannak.
    A Washingtoni Egyezményből származó feladatok magyarországi alkalmazásának felülvizsgálata is időszerű és szükséges, melyet elsősorban a világ különböző országaiban vadászó magyar vadászok legális trófea behozatalának egyszerűsítését kell, hogy szolgálja.
    A nemzeti parkok vadászati jogosultságának elvételét senki nem kezdeményezte, viszont a felügyeletét országos szinten egységesen kell kezelni a többi vadászatra jogosultéval, nem szabad kivételt tenni.
    A nyílt levélben a természetvédelmi szervezetek kifogásolták, hogy a vadászok kérték az Országos vadgazdálkodási Alap visszaállítását. A költségvetési források bevonása a vadgazdálkodási ágazatba miért ne lenne megalapozott? A vadgazdálkodás a mezőgazdaság egyik ágazata, és ha a növénytermesztés az állattenyésztés vagy a méhészet, halászat részesülhet támogatásban a vadgazdálkodás miért nem? A magyar vadászat 15 milliárd Ft árbevétele - igaz csepp a tengerben - de az amúgy is szűkös költségvetésben nem lebecsülendő. Ha hozzávesszük, hogy ezt a vadászok részben közösségi munkával teremtik elő és állami támogatással még jelentős munkahely teremtő ereje is lehetne, a kormányzat részéről megfontolandó az ágazat állami támogatása.
    A vadászok ma is vallják, hogy a vadászat aktív természetvédelem és vadász nélkül vad sem lenne a faunában. A biológiai egyensúly fenntartásának meghatározott szereplői és a jövőben is azok kívánnak maradni. Bíznak abban, hogy a szakmai párbeszéd, mely már megkezdődött a természetvédelmi és vadászati civil szervezetek között, folytatódik és eredményre fog vezetni.
(folyt.)
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.