OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 5. vasárnap
Ismertető


2024. április 24., szerda 18:10

A Védett Társadalom Alapítvány közleménye (3. rész)
    Budapest, 2024. április 24., szerda (OS) -

    Pl. az online gyermekvédelmi törvényjavaslat betiltaná azokat a kiskorúaknak szóló reklámokat, amely árut vagy annak használatát, igénybevételét életet, egészséget vagy testi épséget sértő vagy veszélyeztető módon mutatják be, holott az ilyen reklámok már most is tilosak akkor is, ha nem veszélyeztetőek.

Az online gyermekvédelmi törvényjavaslat legsúlyosabb szakmai mulasztása mégis az, hogy olyan jogtechnikai megoldással állapít meg gyermekvédelmi kötelezettségeket a videómegosztóplatform-szolgáltatókra, hogy azok kizárólag a magyarországi székhelyű Indavideo-ra és a Videa-ra vonatkoznak, de az ezeknél több ezerszer látogatottabb írországi székhelyű YouTube-ra és TikTok-ra egyáltalán nem. Mindez szakmai aggályokat vet fel a törvényjavaslat technikai előkészítőivel szemben, illetve morálisakat, ha eltitkolták ezt az "apróságot" a törvényjavaslatot benyújtók elől.

A VDTA szerint mindez különösen hangsúlyos mulasztás azután, hogy az idei évben a T/6064. számú törvényjavaslat eleve úgy ültette át a magyar jogba a digitális szolgáltatásokról szóló EU-s törvényt (DSA), hogy nem használta ki azokat a jogi lehetőségeket, amelyeket a DSA meghagyott az EU-tagállamoknak saját online szuverenitásuk megőrzésére. Így például a T/6064 törvényjavaslat nem biztosította a magyarországi bírósághoz fordulás jogát, nem adott közigazgatási jogi ügyféli jogot a sérelmet szenvedett magyar felhasználóknak.
     Kiadó: Védett Társadalom Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.