2024. május 1. szerda

2024. április 13., szombat 15:31

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. április 13., szombat (OS) - Az LMP támogatja a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének bérkövetelését! -

Az LMP szerint felháborító, hogy a magasabb egyetemi fokozatokban kapható átlagfizetés alacsonyabb, mint a gyakornoki státuszban dolgozó pályakezdő tanárok bére a középfokú oktatásban. A felsőoktatási dolgozók bére továbbá hosszú évek óta inflálódik, ami már régen lerontotta a 2021-ben és a 2022-ben nyújtott béremelést is. Az LMP szerint a költségvetésben lenne pénz a közszféra béremelésére, de a kormány cserbenhagyta ezen munkavállalókat.

A kormány válasza a felsőoktatásban dolgozók részére elfogadhatatlan. Azt írják, hogy a kormány szeretné a felsőoktatási béreket is emelni, de türelmet kérnek és Brüsszel és háború. Eközben az ELTE-sek az egyetemi oktatás jövőjéért Facebook-csoportban a felsőoktatásban dolgozók folyamatosan töltik fel megalázó bérpapírjaikat. A kormány reagálása azért is rendkívül cinikus, mert amikor egy alulfizetett felsőoktatási oktató élelmet venne a családjának, akkor ő nem mondhatja azt a boltban, hogy elvinné az ételt, a fizetéshez pedig türelmet kér.
     Kiadó: LMP - Magyarország Zöld Pártja