2024. május 4. szombat

2024. április 12., péntek 10:10

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. április 12., péntek (OS) - Nagy Márton: a kormány 2026-ig 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciókhoz, így további 420 milliárd forintnyi hitellel támogatja az ágazatot

A kormány az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók agráriumban és a válságkezelésben betöltött szerepére, továbbá jelentőségére figyelemmel, a gazdaság élénkítése, a válságok által okozott negatív gazdasági hatások mérséklése érdekében az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók kibővítéséről döntött. A kormány határozata értelmében a Konstrukciók számára 2026-ig további 45 milliárd forintot biztosít.
     Az agrárium nemzetgazdasági és élelmiszer ellátásbiztonsági szempontból kiemelt, stratégiai ágazat, ezért a magyar kormány elkötelezett az agráriumot sújtó nehézségek leküzdésében, a magyar gazdák finanszírozási problémáinak megoldásában.
     A háború és Brüsszel elhibázott döntései következtében az agráriumban is válság alakult ki, több mint ezerszeresére emelkedett ukrán gabonaimport tönkretette az európai gazdák, termelők értékesítési lehetőségeit, ráadásul az elmúlt év történelmi mértékű aszálya az idei évben is a termelésmennyiség csökkenésével fenyeget.

Kiadó: Nemzetgazdasági Minisztérium