OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 20. hétfő
Ismertető


2024. január 31., szerda 20:15

A Honvédelmi Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. január 31., szerda (OS) - Alig fél évvel a magyar elnökség előtt az Európai Unió védelmi iparának fejlesztése, az orosz-ukrán háború, valamint a Száhel-övezet biztonsága az EU legfontosabb védelempolitikai témái – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi iparért felelős államtitkára az uniós védelmi miniszterek informális találkozója után, Brüsszelben.

    Kutnyánszky Zsolt elmondta: Az ülés kezdetén bejátszották Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter videóüzenetét, aki továbbra is Ukrajna támogatását kérte a tagállamoktól. A megbeszélés során több állam képviselője a nemzeti raktárkészletekben meglévő eszközök átadása és további lőszerbeszerzés fontossága mellett érvelt. Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország továbbra is ragaszkodik az álláspontjához: nem ad át és nem is ad el se fegyvert, se lőszert Ukrajnának. Az erről szóló tanácsi határozat meghozatalánál konstruktívan tartózkodunk.  
Beszámolt arról is, hogy az ülésen kiemelt figyelmet kapott az Európai Unió védelmi ipari és technológiai bázisának kérdése, valamint a közös uniós védelmi ipari stratégia létrehozása is. Ehhez kapcsolódóan felhívta a figyelmet: Magyarország a haderőfejlesztési program keretében jelentős figyelmet fordít a védelmi ipar felfuttatására, amivel nemcsak a hazai igényeket elégítjük ki, de célunk a nemzetközi piacra – ezáltal az Európai Unió védelmi piacára - történő bekapcsolódás is.
    
     Kiadó: Honvédelmi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.