2024. május 10. péntek

2024. január 19., péntek 13:21

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. január 19., péntek (OS) -

A kereskedelmi bankoknál, a lízingcégeknél, vagy közvetlenül az EXIM Magyarországnál alig néhány nap alatt 88 darab új hitelkérelmet nyújtottak be a vállalatok, mintegy 122 milliárd forint értékben. A fokozott aktivitás rámutat, hogy a hazai gazdaság forrásigénye továbbra is magas, így a Hitelprogram érdemben járul hozzá a növekedés helyreállításához, új beruházások és fenntarthatósági-, energiahatékonysági célú fejlesztések megvalósításához.
     A Kormány célja, hogy a Hitelprogramon keresztül segítse a hazai gazdaság növekedésében kulcsszerepet játszó iparágakban tevékenykedő vállalatok megerősödését. A Hitelprogram forrásai, a nemzetgazdasági szempontokat szem előtt tartva, a termelő és szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó beruházásokra, a magyar vállalatok külföldi kifektetéseire, továbbá logisztikai, szállítmányozási és termelőeszközök finanszírozására használható fel.
     A Kormány célja, hogy az infláció visszaszorítását követően 2024-ben helyreállítsa a gazdasági növekedést. Ennek érdekében a bizalom erősítésével és az óvatossági motívum fokozatos oldásával helyre kell állítani a fogyasztást, tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást, valamint 25 százalék felett kell tartani a beruházások szintjét. A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram is ez utóbbi cél eléréséhez járul hozzá. A 2023-ban elindított Hitelprogram tavalyi, 1000 milliárd forintos keretét a vállalkozások teljes egészében lekötötték, a folyósított  összeg pedig megközelíti a 800 milliárd forintot.

Kiadó: Nemzetgazdasági Minisztérium