2024. április 30. kedd

2023. december 22., péntek 12:31

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2023. december 22., péntek (OS) - A Változó Világ Mozgalom (VVM) a békét tartja az egyik legnagyobb értéknek.

A legnagyobb érték maga az élet. Nem véletlenül fogadta civilizációnk elsőszámú parancsolatnak a "Ne ölj!"-t. Csak éppenséggel még soha nem tartotta be. A rémisztő igazság az, hogy nem nehéz az emberek nagy részéből gyilkost, akár tömeggyilkost csinálni. Naponta kapunk hírt egy-egy esetről, amely felkelti a médiák figyelmét.  Tegnap Prágából érkezett egy borzalmas hír. Háborúban pedig a gyilkolás munkaköri kötelessége minden katonának.

A háború átok a népekre és áldás a hatalom és tőke nagy részére. Ezért ez utóbbiak ezer mechanizmust és technológiát fejlesztenek a permanens háborúskodás és háborús készülődés számára. Igazi – amúgy olcsó – művészet lett ellentétek, feszültségek, konfliktusok szítása, provokációk szervezése.

Ezzel szemben a népek – és a békés szándékú hatalom és tőke – eszközei szegényesek, de még azokat is módszeresen ellehetetlenítik, mint például a 19. és 20. században megizmosodott békemozgalom. A nemzetközi jog is erőtlen gumiszabályok, amelyek egy háborút sem előztek meg. Közben a kreatív emberek lehetőségeik határtalanok lennének, ha képesek lesznek összefogni a háború ellen.

Íme, egy példa: lehetne jogi elvárás, hogy fegyveres konfliktus keveredett országok egy héten belül – akár egyoldalúan – tűzszünetet hirdessenek, békés tárgyalásokat kezdeményezve. Ha erre valamelyi fél nem hajlandó, akkor tilos legyen neki fegyvert szállítani.

Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány