OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2023. december 8., péntek 14:34

A Kúria közleménye
    Budapest, 2023. december 8., péntek (OS) -

    A Kúria üdvözli az igazságügyi miniszter rendeletét a bírósági ügyviteli szabályok módosításáról, ha ezáltal végre minden akadály elhárul a Magyarországnak járó európai uniós források megérkezése elől.
A Kúria elnöke eddig sem avatkozhatott az ügyek kiosztásába. A Kúria évekkel ezelőtt elkezdte az átállást az automatikus ügyelosztásra. Azt, hogy melyik ügy melyik tanácshoz kerül, már a 2023. évi X. törvény hatályba lépése előtt is a számítógépes ügyviteli rendszer határozta meg a kollégiumok által elfogadott algoritmus szerint. Mindez visszamenőleg is ellenőrizhető a Kúria honlapján.
Az ügyelosztásnak a Kúrián egyébként sincs jelentősége, mivel minden kúriai bíró és kúriai tanács egyformán szakszerűen és törvényesen jár el. Ezt garantálja évek óta a korlátozott precedensrendszer és a jogegységi panasz intézménye is. A Kúria tanácsai ugyanis kötelesek követni a már elfogadott jogértelmezést. Ha attól el kívánnak térni, azt – szemben a többi bíróval, akiknek az eltérésre indokolási kötelezettség mellett a törvény lehetőséget ad – csak a Jogegységi Panasz Tanács engedélyével tehetik meg. A Jogegységi Panasz Tanácsban pedig minden kúriai ítélkező tanács képviselete biztosított.
Az Európai Bizottság elvárása tehát elegáns megoldást kívánt egy nem létező problémára. A Kúria adminisztrációs terhe ugyan tovább növekedett, de ezt az árat örömmel megfizetjük az euromilliárdok visszatartásának feloldásáért.

     Kiadó: Kúria

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.