OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2022. december 6., kedd 15:56

A Habitat for Humanity Magyarország Alapítvány közleménye
    Budapest, 2022. december 6., kedd (OS) - A lakhatás területén semmi jóra nem számíthatnak az alacsonyabb jövedelműek a kormánytól.

    Két újabb fejezetet mutatott be a Habitat 2022. évi Lakhatási jelentéséből, amelyek a lakhatás megfizethetőségét, valamint a lakhatással kapcsolatos kormányzati szakpolitikákat és költségvetési kiadásokat vizsgálják. Főbb megállapításaik a következők:

Bár a lakáspolitika a 2022-es kormányzatban önálló főosztályi szintet kapott, még mindig hiányzik a lakáspolitika egységes és stratégiai szemléletű felfogása, ami hosszú távon a lakhatási szegénység csökkentését célozhatná.

A kormány továbbra is főként a felső- és középosztály lakásvásárlását támogatja. Ez is hozzájárul az ingatlanárak régiós szinten is kiemelkedő ütemű növekedéséhez. A leginkább rászorulók számára is elérhető lakhatási támogatások köre csak szűkült. 2023-ban is szinte láthatatlan összeget tervez a központi költségvetés szociálisan célzott lakástámogatásokra fordítani, miközben lakástulajdonhoz kapcsolódó, szociálisan nem célzott támogatásokként tervezik a kiadások 93 százalékát.

A lakhatás megfizethetősége egyre többeknek okoz gondot. A támogatott hitelekhez hozzájutó (többnyire tehetősebb, többgyermekes családok) és az ezekből kiszoruló lakosság közötti egyenlőtlenségek egyre csak nőnek.

Így várhatóan nőni fog azon háztartások köre, akik érdemi, célzott beavatkozások hiányában nem fogják tudni lakhatási költségeiket fedezni, életminőségük romlása, és lakhatásuk elvesztése fenyegeti őket.

Részletek a habitat weboldalán.

     Kiadó: Habitat for Humanity Magyarország Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.