2024. április 24. szerda

2022. december 6., kedd 12:06

Az Együttható Egyesület közleménye
    Budapest, 2022. december 6., kedd (OS) - Nemzetközi szakértői találkozót tartott az Együttható Egyesület "Loose Ends"  című projektje keretében Újpesten a Rácz Gyöngyi Közösségi Központban. A találkozó témája a Romániában, Észak-Macedóniában és Magyarországon végzett kutatásaik eredményei  voltak a romák specifikus szegregációjáról: speciális nevelésű igényű roma gyerekek speciális iskolákban való oktatásáról. A találkozón megkezdték egy szakpolitikai javaslatcsomag összeállítását, melynek bemutatása 2023-ban várható, a nyilvános kutatási eredményekkel együtt.

2004-ben kb. 800 roma - tehát homogén - gyógypedagógiai osztály működött szerte az országban. Vajon milyen az öregdiákok élete napjainkban? A projektcélja feltárni sorsukat, megismerni közös problémáikat és a mögöttük meghúzódó ok-okozati összefügggéseket.
     Ennek érdekében a projekt korábbi szakaszában Romániában, Észak-Macedóniában és Magyarországon mélyinterjúkat készített a három szervezet olyan roma fiatalokkal, akik SNI státuszuk miatt speciális iskolába jártak.
     Az eredmények 2023 elején nyilvános esemény keretében kerülnek bemutatásra. A projekt megvalósítását az Európai Unió Erasmus+ programja támogatja, partnereink a Nevo Parudimos Romániából és a RROMA Észak-Macedóniából.

Kiadó: Együttható Egyesület