OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2022. december 2., péntek 10:58

A Zöld Kapcsolat Egyesület közleménye
    Budapest, 2022. december 2., péntek (OS) - Az Espooi Egyezmény biztosított jogi keretek között NEMZETKÖZI környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatását kezdeményezi az Agrárminisztériumnál a Zöld Kapcsolat Egyesület. Álláspontjuk szerint a Tornai Cementgyár "modernizációja" határon átnyúló szennyezést okoz, ezért a hatásvizsgálati eljárásban a szlovák határ mindkét oldalán élőknek joguk van a környezeti információkhoz való hozzáféréshez és a részvétel lehetőségéhez. Ezen jogok biztosítását azonban elmulasztotta a Szlovák Fél.

    A tornai cementgyár fejlesztése 78%-os kapacitásnövelésével, azaz 115 ezer tonna hulladék égetésével, a határon átnyúló levegőszennyezés jelentős növekedését okozhatja a határ menti települések számára Magyarországon is. Az uralkodó szélirány miatt különösen a Torna vidéken és Bódva völgyében élő lakosságot, a védett és fokozottan védett természetvédelmi területeket (pl. Aggteleki Nemzeti Park) érintheti kedvezőtlenül a már eddig is tapasztalható légszennyezés növekedése.
A Zöld Kapcsolat Egyesület, mint a miskolci cementgyár engedélyét hetedik éve bíróság előtt kifogásoló szervezet, a támogatásáról biztosította a tornai beruházás ellen protestáló állampolgárokat és önkormányzatokat. Az egyesület november 29-én kérelmet nyújtott be Dr. Nagy István agrárminiszterhez,kérve, hogy Magyarország kezdeményezze a Szlovák Kormánynál az Espooi Egyezmény által lehetőséget biztosító nemzetközi környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatását.
    
     Kiadó: Zöld Kapcsolat Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.