2024. április 20. szombat

2022. szeptember 24., szombat 08:31

A Magyar Békekör Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. szeptember 24., szombat (OS) - Önrendelkezésről és tagadóiról

A magyar külügyminiszter is aláírta azt az uniós nyilatkozatot, amely tagadja Donyeck, Luhánszk, Herszon és Zaporozsje népének jogát, hogy eldönthesse, kivel akar együtt élni a jövőben, Oroszországgal, vagy Zelenszkij Ukrajnájával. Feladná a kormány a népek önrendelkezési jogát abban az Ukrajnában, amely őshonos és másodrendű etnikumokra osztotta állampolgárait, felsőbbrendűvé nyilvánítva ukránt, s alsórendűvé oroszt, magyart, ruszint, és még sok mindenki mást? Így akarnánk Brüsszel kedvébe járni, hogy megkapjuk a befagyasztott 7,5 milliárd eurót? Pénzzé tesszük a kárpátaljai magyarok autonómiához és önrendelkezéshez fűződő jogát? Milyen alapon vindikálhatunk magunknak jogot, ha másoktól megtagadjuk? Hagyjuk, hogy vásári portékává silányuljanak szentnek vallott elvek? Mit nekünk véreink, ha pénz áll a házhoz? Eddig se sokat törődtünk azzal, hogy Kijev ágyútölteléknek használja a kárpátaljai fiatalokat, de azt mégsem feltételeztük volna kormányfőnkről, hogy Zelenszkijnek ad igazat kisebbségi ügyben! Pragmatizmusára oly büszke kormányunk nem veszi észre, hogy Alaptörvényben foglalt kötelességét szegi meg? Békéről papol, és ellene cselekszik? Nem kellene végre megelégelni, hogy saját szövetségeseink folyamatosan keresztbe tegyenek nekünk? Nehogy jó viszonyban élhessünk másokkal? Olyanokkal, akik nélkülözhetetlenek nemzetgazdasági fejlődésünkhöz, energiabiztonságunkhoz, társadalmi stabilitásunkhoz, népünk boldogulásához?

Kiadó: Magyar Békekör Egyesület