OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2021. október 14., csütörtök 20:13

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. október 14., csütörtök (OS) - A nemzetgazdaságban okozott jelentős károk enyhítése érdekében Magyarország Kormánya 2018-ban országos talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer kiépítéséről határozott. A  rendszer megfelelő meteorológiai kiszolgálásához egy új radar létesítésére volt szükség a dél-magyarországi régióban. Az OMSZ radarhálózata, a most átadott hármashegyi radarral kiegészülve, biztosítani tudja a jégkár-enyhítő rendszer még hatékonyabb működését.

    Napjainkban az időjárással kapcsolatos szélsőségek gyakorisága és intenzitása jelentősen nőtt a világ számos régiójában, így hazánkban is. Fontos, hogy a káreseményeket okozó időjárási helyzetekre minél hatékonyabban és minél gyorsabban reagáljunk. Ezért a Kormány úgy határozott, hogy szükség van egy országos talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer kiépítésére. Annak érdekében, hogy a rendszer meteorológiai kiszolgálása biztosítva legyen, kormányhatározat született egy új és korszerű időjárási radar telepítéséről.  A Baranya megyei Hármashegyen található radartorony felújítását követően egy amerikai gyártmányú, C sávú, impulzusüzemű, szimultán dualpolarizációs Doppler csapadékradar került telepítésre, mely alkalmas a csapadék intenzitásának, halmazállapotának, valamint a radiális szélsebességnek a mérésére is. A berendezés 3D csapadékinformációt szolgáltat, névleges hatótávolsága pedig 240 km.

     Kiadó: Országos Meteorológiai Szolgálat

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.