2024. április 24. szerda

2021. október 14., csütörtök 20:13

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. október 14., csütörtök (OS) - A nemzetgazdaságban okozott jelentős károk enyhítése érdekében Magyarország Kormánya 2018-ban országos talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer kiépítéséről határozott. A  rendszer megfelelő meteorológiai kiszolgálásához egy új radar létesítésére volt szükség a dél-magyarországi régióban. Az OMSZ radarhálózata, a most átadott hármashegyi radarral kiegészülve, biztosítani tudja a jégkár-enyhítő rendszer még hatékonyabb működését.

Napjainkban az időjárással kapcsolatos szélsőségek gyakorisága és intenzitása jelentősen nőtt a világ számos régiójában, így hazánkban is. Fontos, hogy a káreseményeket okozó időjárási helyzetekre minél hatékonyabban és minél gyorsabban reagáljunk. Ezért a Kormány úgy határozott, hogy szükség van egy országos talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer kiépítésére. Annak érdekében, hogy a rendszer meteorológiai kiszolgálása biztosítva legyen, kormányhatározat született egy új és korszerű időjárási radar telepítéséről.  A Baranya megyei Hármashegyen található radartorony felújítását követően egy amerikai gyártmányú, C sávú, impulzusüzemű, szimultán dualpolarizációs Doppler csapadékradar került telepítésre, mely alkalmas a csapadék intenzitásának, halmazállapotának, valamint a radiális szélsebességnek a mérésére is. A berendezés 3D csapadékinformációt szolgáltat, névleges hatótávolsága pedig 240 km.

Kiadó: Országos Meteorológiai Szolgálat