OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2021. január 24., vasárnap 00:05

A Magyar Filmoperatőrök Egyesülete közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. január 23., szombat (OS) - Új egyesületet hoztak létre a magyar filmoperatőrök.

    2020. december 21-én megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete (Hungarian Cinematographers Association, rövidítve: HCA), amely a magyar filmművészet legkiemelkedőbb operatőreit hivatott magába tömöríteni.

A HCA politikailag független, kizárólag szakmai szempontok alapján szerveződő egyesület, amely azért jött létre, mert tagjai álláspontja szerint a korábbi, operatőröket tömörítő szervezet (HSC) független, politikai hatásoktól mentes működése már nem volt biztosítható.

Az újonnan megalapított egyesület 42 tagja között több Oscar-díjas és Oscar-jelölt, Emmy-díjas, az Amerikai Filmoperatőrök Társasága által díjazott, a Camerimage és a Manaki Brothers Nemzetközi Filmfesztivál fődíjával – Arany Béka díjjal és Arany Kamera 300 díjjal – rendelkező alkotó található. Nemzetközi elismertségük mellett itthon is számos kitüntetésben részesültek: hatan Kossuth-díj, négyen Magyarország Kiváló Művésze díj, nyolcan Magyarország Érdemes Művésze díj, huszonketten pedig Balázs Béla-díj birtokosai, emellett több mint 30 alkalommal bizonyultak az adott év legjobb operatőrének.

A HCA célkitűzései között szerepel, hogy képviselje az operatőrök és általánosságban a filmművészek szakmai, anyagi, erkölcsi és szociális érdekeit; kidolgozza és elősegítse a filmnézés "mozin túli" utóéletének méltó színvonalú technikai alternatíváit; előmozdítsa a filmszakma különféle képviselői közötti párbeszédet.

     Kiadó: Magyar Filmoperatőrök Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.